bodyartfitness.com.ua Статьи Креатинін та сечовина: чи завжди підвищуються разом?

Креатинін та сечовина: чи завжди підвищуються разом?


Креатинін та сечовина: чи завжди підвищуються разом?

І сечовина, і креатинін – кінцеві продукти білкового обміну в організмі. Здавалося б, обидві ці сполуки у разі певної патології мають бути однаково підвищені щодо своїх норм. Але не так однозначно. Як знизити креатинін в крові в домашніх умовах розповідають тут https://moe-misto.cv.ua/yak-zniziti-kreatinin-v-krovi-v-domashnix-umovax-shvidko-narodnimi-zasobami-i-preparatami/.

Досьє на креатинін

  • у печінці та нирках з амінокислот (аргінін, гліцин та метіонін) синтезується креатин
  • креатин зі струмом крові досягає м’язових клітин, де до нього приєднується залишок фосфорної кислоти – отримуємо креатинфосфат
  • креатинфосфат – джерело енергії для м’язів
  • під час м’язового скорочення креатинфосфат розпадається на сполуки, однією з яких буде креатинін
  • креатинін практично не реабсорбується (тобто не піддається зворотному всмоктування) у канальцях нирок і виділяється із сечею. Ця його властивість лягла в основу використання креатиніну як маркер ниркової функції.

*М’язи – один із основних депо креатиніну в організмі.

*У вагітних за рахунок розведення креатинін може бути нижчим за норму.

Креатинін та сечовина: чи завжди підвищуються разом?

Досьє на сечовину

– синтезується в печінці з аміаку та діоксиду вуглецю

– зі струмом крові досягає нирок, де піддається частковій реабсорбції, аж до 50% (що більше ніж у креатиніну) і частково виводиться із сечею (менше, ніж креатинін)

– є осмотично активною сполукою, тобто. утримує воду, що клінічно може виявлятися набряками різної локалізації

– у Клінічних практичних рекомендаціях щодо адекватності гемодіалізу NKF-DOQI (National Kidney Foundation’s Dialysis Qualities Initiative) адекватність діалізу пропонують оцінювати за вмістом сечовини у сироватці крові (в т.ч. через те, що це мала молекула, 60 дальтон), одночасно моделюючи кінетику сечовини за формулами та будуючи графіки її виведення, швидкості освіти, обсягу розподілу.

У більшості клінічних ситуацій креатинін та сечовина однаково реагують на те чи інше захворювання. Однак, є стани, при яких одна з цих сполук може бути підвищена більшою мірою щодо своєї норми, ніж інша. Така відмінність буде вказувати, найімовірніше, не ниркову причину.

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *